Ergonomi på kontoret.

Med enkle tiltak og rette investeringer på kontoret går fravær ned og trivselen opp! Euklides hjelper deg i mål.

 

De fleste arbeidsgivere er opptatt av trivsel og helse på arbeidsplassen. Friske og fornøyde ansatte har mer overskudd, kreativitet og har mindre fravær.

Mens mange arbeidstakere åpner villig lommeboken for nye digitale verktøy, laptoper, mobiler og programvare, kvier de seg likevel for investeringer i ergonomi. Det er kanskje ikke så rart. Nye kontorstoler synes vel ikke ved første øyekast som et umiddelbart løft. Men det kan det være.

 

For mange har en ergonomisk arbeidsplass elektriske hev-senk bord, tekniske arbeidsstoler med nakkestøtte, finurlige hjelpemidler som avlaster musearmen og magebue i skrivebordet... Dette er sikkert flott men er det ergonomisk?​

Når vi snakker om kontoret, er det tre objekter man hovedsaklig bør tenke på. Stolen, skjermen og bordet.

Det viktigste arbeidsverktøyet du har et stolen!

Hos Euklides forhandler vi Herman Miller arbeidsstoler. Dette er produkter som er utviklet ved hjelp av kolossale budsjetter med fokus på helse- og miljøforskning. Ergonomi, miljøhensyn og estetikk har høyeste prioritet. Takket være kunnskap, god design og ambisiøs forskning og målsettinger senker faktisk pulsen seg når du sitter i en Embody! Og hjernen får mer oksygen! Du orker mer - du føler deg bedre. Fraværet av nakkestøtte på alle Herman Millers kontorstoler hjelper deg holde hodet i en naturlig posisjon og derfor unngå nakke- og skulderbelastningene nakkestøtte ofte kan gi. Tekstiler og rammekonstruksjoner fremmer mikrobevegelser i muskulatur og ledd slik at du ikke stivner, individuelle tilpasningsmuligheter hjelper deg finne en god sittestilling og samtidig kunne variere. Så ok, de er kanskje ikke billige  (de koster gjerne det samme som en bra laptop). Men det er ikke her du skal spare. Du sitter mange timer per dag - og de beste stolene har 12 års garanti. Dette er penger du får igjen på mer enn én måte.

 Image result for embody scarlett

Å slenge en laptop på et bord og jobbe er vel og bra, så sant det ikke er for lange perioder av gangen. Å sitte med hodet pekende ned mot en laptopskjerm er svært anstrengende for nakken og anbefales ikke. Ekstern monitor er løsningen!

 

Når vi kjøper skjermer til kontoret tenker vi på størrelse, oppløsning, flimmer, blue-light... Det er viktig at øynene kan hvile på et godt og behagelig bilde. En ting vi ofte glemmer er hvor skjermen havner i forhold til brukerens øyne. En stor årsak til spenninger i nakke og skulder skyldes feil høyde og avstand på skjermen i forhold til brukerens øyne.

Bruk monitorarm! Ikke bare blir arbeidsflaten ryddigere, skjermfoten fjernes, og kabler samles. Men brukeren kan justere skjermen i eksakt den høyden og avstanden fra øynene de trenger. Dette er særlig viktig i en hverdag der fler og fler ansatte deler plasser. Monitorarmer kommer i varianter fra 1 til 6 skjermer og er en ekstremt meningsfylt investering som minsker fysisk og mental slitasje for de ansatte under fokusert pc-bruk.

Elektriske hev-senk bord er etterhvert blitt standard på mange arbeidsplasser. For mange er muligheten til å variere mellom sittende og stående arbeidsstilling en stor forbedring og gjør arbeidshverdagen mye bedre. Ved innkjøp av nye kontormøbler er dette en av de store investeringene som gjøres. En god hev-senk pult kan virkelig brenne hull i lommeboken, men det finnes mekaniske alternativer og det er faktisk ikke alle ansatte som trenger, eller vil ha det.

Veldig ofte blir hev-senk funksjonen på dyre bord stående ubrukt. For noen er det daglig i drift og noen har aldri trykket på hev-senk knappen en eneste gang. Kartlegg hva de ansatte vil ha. kjøp kun til de som vil ha det eller trenger det - og kjøp kvalitet. Det er bedre å ha et bord som er driftssikker, har "kræsj-sikring", tåler en god del vekt og som ikke bråker.

Det er mange muligheter for å øke medarbeideres trivsel og helse på jobb. Men det finnes også tiltak som koster nesten ingenting. Et av de viktigste tiltakene du kan gjøre er å skaffe planter! Et arbeidsmiljø som er grønt øker trivsel både psykisk og fysisk. Forskning ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har vist at sykefraværet faller og trivselen øker i arbeidsmiljøer med planter. Eller sett printer, kaffemaskin så langt fra sitteplasene som mulig slik at folk må gå, bruk høye bord som samlingspunkt til korte møter, slik at folk må stå.